STAVGÅNG |
STAVGÅNG - EFFEKTIVARE TRÄNING
Allmänt
Stavgång är ett utmärkt komplement till promenaden som gör din träning roligare och mer effektiv. När du går med stavar tränar du både rörlighet, styrka och uthållighet. Träningen blir mer omfattande och allsidig eftersom muskler i både under- och överkroppen får arbeta till skillnad från en vanlig promenad där det främst är musklerna i underkroppen används. Stavgång passar alla, från vältränad till nybörjare och gammal som ung. Du avgör själv hur ansträngande träningspasset ska bli genom att variera tempo, träningstid och terräng.
Stavgång är en skonsam träningsform och knän och leder belastas mindre än vid vanliga promenader. Den passar därför väldigt bra för överviktiga och äldre som annars kan ha svårt att hitta en effektiv träning som passar. Dessutom stärker man sin kroppshållning och hjälper till att förhindra ont i axlar och rygg. För äldre kan också stavarna ge en extra säkerhet om man har svårt med balansen eller när det är halt ute.
Att gå med stavar ger dig en snabbt förbättrad kondition. Du får en förbättrad syreupptagningsförmåga och lungkapaciteten ökar. Undersökningar visar att stavgång är upp till 30 procent mer effektiv än vanliga promenader när det gäller fettförbränning. Du kan också använda stavarna till olika gympaövningar och som hjälp vid stretching.
Gör så här
Stavgång är lätt att lära sig och du kommer snart in i rytmen. Börja med att gå i rask takt och släpa stavarna efter dig. Prova att trycka ifrån med staven när du fått upp takten och känn att du får en skjuts framåt. Börja pendla med armarna i diagonala rörelser, höger ben och vänster arm ska fram samtidigt. Pendlingen brukar komma naturligt när du fått upp farten. När staven når hälen på främre foten sätter du i spetsen i marken och skjuter ifrån. Följ med rörelsen bakåt och när armen når höften släpper du taget om staven och pendlar fram armen igen och sen är du igång!
Tänk på att alltid sätta ner staven bakom den främre foten, aldrig framför. Sätter man den framför blir det bara onödig belastning som inte ger någon extra träning. Armarna ska hela tiden vara lätt böjda och staven skall vara lutad bakåt hela tiden. När man lärt sig rörelserna är det viktigt att ta i med armarna annars gör stavarna ingen större nytta. Syftet är att armarna ska hjälpa benen att ta dig framåt. Har du svårt att hitta takten kan det underlätta att gå uppför en backe!
Du kan variera träningspassen för att nå det resultat du önskar. Är du nybörjare kan det vara bra att börja försiktigt i lagom takt på en plan motionsslinga eller gångväg. Två gånger i veckan är lagom att börja träna och ett pass bör hålla på i minst 30-40 minuter. En bra regel är att du inte ska vara mer andfådd än att du kan föra ett samtal. När du vill öka svårighetsgraden kan du välja en väg som är mer kuperad, öka hastigheten och förlänga rörelserna. Intervallträning är ett annat sätt att göra träningen lite mer utmanande. Gå till exempel fortare i uppförsbackarna och långsamt nerför.
Det krävs inte mycket för att komma i gång, men ett par riktiga gåstavar och bekväma skor bör du ha. Glöm tanken på dina gamla skidstavar, dessa fungerar inte tillfredställande för stavgång eftersom de är för stumma. Längden på stavarna är viktig, de ska vara lagom långa, ett riktmärke är din egen längd multiplicerat med 0.68, vana stavgångare kan ha något längre stavar. En teleskopstav med justerbar längd kan vara praktisk om det är flera som ska använda staven eller om du vill kunna ändra svårighetsgraden genom att förlänga stavarna.
|