STEGTÄVLING - TÄVLA MED STEGRÄKNARE
Stegtävlingar har på senare tid blivit en av de mest populära friskvårdsaktiviteterna hos svenska företag och myndigheter. Överallt ser man folk sneglandes på sina stegräknare, ivriga att samla steg för att inte komma efter i stegtävlingen. Vilda diskussioner om vem som gått mest uppstår kring fikan, alla engagerar sig.
Tävla med stegräknare
Med hjälp av en stegräknare tävlar man både mot och med varandra och sporras att röra på sig mer. Erfarenhet visar att det är väldigt populärt att vara med i en stegtävling och en stor del av personalen deltar. Stegtävlingar är ett billigt sätt att få arbetsplatsen i rörelse och samtidigt umgås i en aktivitet där alla kan vara med. Visste du att sjukskrivningstalen minskat i flera fall, under en pågående stegtävling?
Vill man slippa all administration kan en arrangerad stegtävling vara lösningen. Alla deltagare loggar sina steg med hjälp av datorn och du har hela tiden koll på din och lagets framgång. Vi har valt att samarbeta med Wellstep, en mycket prisvärd och kompetent webtjänst där tävlingen går mellan två orter på en karta. Besök gärna deras sida för mer information: www.wellstep.se.
Att anordna en stegtävling
Det finns många olika sätt att anordna en stegtävling. Det kan vara bra att från början välja ut en person som håller i det hela. Är man en liten grupp kan man välja att tävla individuellt och är man lite fler är det enklast att dela upp sig i lag. Gör inte lagen för stora, fem till tio personer i varje grupp är lagom. Bestäm hur länge stegtävlingen ska hålla på och ett lämpligt pris till vinnaren. Genom vår funktion, Promenadvägen, kan du få hjälp och idéer att planera tid och rutt.
För att ytterligare motivera deltagarna under en stegtävling som pågår en längre tid kan man bestämma ett dagligt stegmål som alla ska försöka nå. Sedan lottar man ut en vinst bland de som uppnått målet under veckan. Detta gör att inte bara de som redan motionerar mycket, alltid vinner, utan alla inspireras och har en chans. Tänk på att sätta ett mål som alla har en möjlighet att klara av. Självklart kan man också ha en topplista så de som faktiskt går mest också får glänsa!
Välj själva hur ofta ni vill redovisa stegen, en gång i veckan i samband med möte eller kring fredagsfikan brukar vara lagom. När tävlingen är slut vinner personen eller det laget som gått mest steg under tävlingen. Tänk på att alla dagar räknas, även helger. Gå därför så mycket ni bara kan, sporra varandra och hjälps åt!
Att tävla i lag
Om man väljer att tävla i lag är det enklast om det är lika många deltagare i varje grupp. Går det inte att få ihop lika lag kan man jämna ut lagen genom att räkna fram ett genomsnitt för gruppen. Om vi tar ett exempel med två lag, där det ena har fem deltagare och det andra sex deltagare. Ta då det totala antalet steg för laget med fem deltagare och dela med fem. Då får du fram ett stegsnitt för hela gruppen. Denna summan kan sedan användas som resultat för en spökgångare och på så vis kan lagen jämföra resultaten mellan varandra. Samma princip kan med fördel användas om någon skulle bli sjuk under stegtävlingen.
|